در تقویم جهانی، اول اکتبر هر سال (10 مهر در سال 1403)، روز جهانی سالمندان نامیده شده است. در سال 1982 سازمان ملل متحد شورای بین المللی سالمندی را تأسیس کرد و در همان سال طرحی را برای تعیین روز جهانی سالمندان تا سال 1990 پیشنهاد کرد. این شورا اول اکتبر را به عنوان روز جهانی سالمندان اعلام کرد.
روز سالمند در 1403 چه روزی است؟
در سال 1403 روز جهانی سالمند 10 مهر است. رشد سریع جمعیت مسن در سالها نشان میدهد که ارتقای سلامت، کیفیت زندگی، پیشگیری و نگهداری از سالمندان هر سال مهمتر میشود.
هفته سالمند در ایران
هفته سالمندان امسال از 1 تا 7 اکتبر با راهنمای تکریم عزت و کرامت سالمندان ایجاد میشود. در این هفته برای هر روز ما یک عنوان خاص خواهیم داشت:
- 1 اکتبر: ارتباطات، آگاهی بخشی، پرسشگری، فرهنگ سازی و گفتمان
- 2 اکتبر: محیط سالمندان
- 3 اکتبر: حمایتهای اجتماعی، رفاهی و اقتصادی
- 4 اکتبر: مراقبت و سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی
- 5 اکتبر: سرمایه و مشارکت اجتماعی، خانواده و جامعه
- 6 اکتبر: قانون گذاری، توسعه سیاست و مدیریت سالمندان
- 7 اکتبر: آموزش و توانمندسازی
دوران سالمندی
سالمندی دوره ای از زندگی است که از 60 یا 65 سالگی شروع میشود، در تعریف سالمندی نمیتوان زمان خاصی را مشخص کرد، اما با توجه به ویژگیهای خاصی که فرد در مقطعی پیدا میکند میتوان سالمندی را در زندگی او تشخیص داد.
به طور معمول، سالمندی جسمی، فکری، اجتماعی و غیره است. برخی از این تغییرات در بدن رخ میدهد، به عنوان مثال، در سنین بالا، 50 درصد از سلولهای قشر مغز، به ویژه نورونهایی که مستقیماً به اعصاب بینایی، شنوایی و حرکتی متصل هستند، از بین میروند.
این تجزیه و تحلیل در بخشهایی از مغز که با سازماندهی اطلاعات، تفکر و استدلال مرتبط است کمتر رایج است. بیماری قلبی عروقی نیز به دلیل پمپاژ کمتر قلب رخ میدهد. همچنین ضعف سیستم ایمنی باعث میشود که سالمندان زودتر بیمار شوند و دیرتر از جوانان بهبود پیدا کنند مراقبت از سالمند امری ضروری و واجب است.
از نظر اجتماعی، سالمندان با تغییرات زیادی در زندگی خود مواجه هستند. برخی از این وقایع عبارتاند از: بازنشستگی، یائسگی، فوت همسر و … اما مهمترین مشکلات سالمندان این است که به نوعی میترسند برای اطرافیان خود مشکل ایجاد کنند یا سلامت و استقلال آنها به خطر بیفتد، احساس تنهایی و گاهی احساس بی ارزشی در روابط خود با دیگران دارند.
انواع سالمندی
به نظر میرسد سه نوع پیری وجود دارد. یکی از انواع سالمندی چیزی است که ما به عنوان «پیری طبیعی» میشناسیم. در این دوران تغییرات روحی و جسمی را به میزانی که از این سن انتظار میرود، تجربه میکند، این دوران شامل اکثریت سالمندان میشود. نوع دوم، «سالمندی خوب» است که در آن اهداف زندگی، آسایش، استقلال و پیگیری اهداف شغلی همچنان در زندگی یک سالمند وجود دارد، بنابراین نشاط او حفظ میشود.
سالمندی نوع سوم، “سالمندان مبتلا به آسیب گونه” هستند که در آن بیماریهای جدی باعث کاهش قابل توجه عملکرد آن ها میشود. بنابراین، باورهای ما در مورد افراد مسن را نمیتوان به همه افراد مسن تعمیم داد و نمیتوانیم مجموعه ای از باورهای کلیشه ای در مورد همه افراد مسن داشته باشیم.