همراهی، خدمت و احترام در سرای سالمندان فرزانگان
شهزاد بهادری _بعد از حدود ۱۵ دقیقه رانندگی، خیابان آتشگاه را پشت سر میگذارم و برای رسیدن به” سرای سالمندان فرزانگان خمینی شهر” بی صبرانه از انتهای بلوار کوهسار گذشته تا در کنار بام سبز خمینی شهر بر بلندترین بام مهربانی و انسانیت نظاره گر زحمات شبانه روزی افرادی باشم که با کوله باری از تجربه (برای ساختن خانهای امن و سقفی قابل اعتماد برای سالمندان) استان اصفهان “جان،مال و زندگی خود را” وقف کردهاند.
برای من که سالهاست مینویسم قبل از دیدن این مجموعۀ ارزشمند، دیدار با (طلایه داران این حرکت خدا پسندانه ) ارجحیت دارد.
کمتر از ۲۰ دقیقه رو به روی مجموعهایی زیبا میایستم که مانند ” نگین انگشتری عقیق” در چشم اندازی روح نواز و مشرف بر فضای سبز شهر (دانشگاه های صنعتی ، آزاد خمینی شهر و نجف آباد ،کوه آتشگاه حتی مصلای شهر اصفهان) میدرخشد.
درهمان نگاه اول طراحی ومعماری زیبای ساختمان ،وسواس دست اندرکاران را یاد آور می شود. درختان کهنسال در کنار نهالهای جوان روایتگر ماهریست چراکه تبادل تجربه و توجه به نسل جوان و سالخورده را به رُخ میکشد.
همه میدانیم که سالمند شدن جمعیت در حال حاضر یک واقعیت جهانیست و جمعیت افراد مُسن در کشور به طور قابل توجهی در حال افزایش است، با خود فکر میکنم قطعا پیشگام شدن افرادی دلسوز و مدبر در ساخت سرای سالمندان چون(سرای سالمندان فرزانگان خمینی شهر) میتواند الگویی قابل تقدیر در حفظ و ارتقای سلامت سالمندان چه(جسمی،روانی،اجتماعی و معنوی) باشد و این مقدور نیست مگر اینکه با برنامههای صحیح، همکاری مدیران و مسئولین استانی و کشوری، حذف کاغذ بازی ها و قوانین دست و پا گیر (استقلال، تکریم، امنیت و سلامت این عزیزان و سرمایههای اجتماعی کشور)را حفظ نمود.
وارد سالن همکف میشوم، مجموعهایی ۳ طبقه که با بهترین متریال ساختمانی کار شده، درب اتاق باز است همه جا تمیز و عطر خاک مرا به دنیای کودکیام میبرد.
به اتاقها نگاهی میاندازم. تخت خوابها، سرویس بهداشتی، آشپزخانه و همه با بهترین کیفیت آماده شده است. در حالیکه به درب یکی از اتاقها تکیه میدهم در رویای خود لبخند دلنشین مرد میانسالی را میبینم که در کمال آرامش کتاب میخواند.
_بفرمایید طبقه دوم! و این صدایست که مرا از رویای کوتاهم بیرون میکشد.
آنچه میخوانید چکیدهایی از یک دیدار صمیمی با هیات مدیرۀ سرای سالمندان فرزانگان؛ خمینی شهر است.بدون شک در پس این جملات کوتاه (وقف زندگی مردان و زنانی نهفته است که در طی ۹ سال تلاش و کوشش مستمر از جان، مال و وقت خود مایه گذاشتند تا نسل فرزانه و سالمند جامعه در رفاه و آرامش کامل؛ فصل جدیدی را در کنار همسن و سالهای خود در مکانی قابل اعتماد چون یک خانواده بزرگ معنوی) تجربه کنند.
مهندس نعمت الله علیرضایی، نماینده اسبق مردم شهرستان خمینیشهر در مجلس شورای اسلامی در سال۱۳۹۳ طلایهدار این حرکت خداپسندانه شد و سند مالکیت باغ مشجری خود و همسرشان را به مساحت ۲۰هزارمتر مربع به این موسسه واگذار کرد؛ این مکان به همت خیرین و دیگر معتمدین شهر در مرداد ماه۱۳۹۵ توانست از سازمان بهزیستی به عنوان یک موسسه خیریه غیرانتفاعی مجوز بگیرد و در ادامه با یاری مدیران و مسئولین شهر، موفق به دریافت مجوز برای تغییر کاربری همچنین خرید و نصب انشعابات( گاز ،برق و تلفن ) شود.
به این ترتیب و با همکاری شبانه روزی خیرین حاضر در هیئت امنا و هیئت مدیره، و دیگر خیرین و معتمدین شهر، عملیات اجرایی فاز اول این پروژه با زیربنایی حدود ۶۰۰۰ متر مربع ،بر اساس استانداردها و جدیدترین طراحیهای ساختمانی روز، در سال ۹۴ و مصادف با عید مبعث آغاز و طی سالهای ۹۵ تا ۱۴۰۲ با همکاری مردم خیر و نیکوکار خمینی شهر و اصفهان با جذب وجوه نقد و تامین مصالح ساختمانی به اتمام رسید.
مهندس نعمت الله علیرضایی: اگر اطرافیان به دلایل مادی و مشکلات شهر نشینی نتوانند از عهده مراقبت از سالمند خود برآیند ناخواسته آسیبهای روحی و روانی شدیدی را به وی وارد میکنند
مهندس نعمت الله علیرضایی رئیس هیئت امنا با اشاره به این موضوع که درگذشته تمامی اعضای خانواده هرکدام بعد از ازدواج در اتاقکی جدا که در دورتادور یک حیاط وجود داشت زندگی شان را آغاز میکردند گفت: خانههای قدیمی بسیار بزرگ بودند،دالان ارتباطی، ایوان، پَستو، حیاط مرکزی، میانسرا، ایوانها و اتاقهای متعدد لازمه ساخت هر خانه بود. به همین دلیل وجود یک سالمند به عنوان فردی باتجربه و ریش سفید یک اعتبار برای خانواده محسوب میشد و در زمان کهولت سن، افراد خانواده از وی نگهداری و از تجربیات وی بهره میبردند. متاسفانه با رشد آپارتمان نشینی ،کوچکتر شدن خانه ها و مشکلات معیشتی نگهداری از پدر و مادر سالمند؛ بخصوص افراد بیمار باعث بروز مشکلات برای والدین و فرزندان شد.
امروز با نگاهی به آمار جمعیت سالمند متوجه میشویم جمعیت سالمندان با سرعت در حال افزایش است و تعداد افراد بالای ۶۵ سال در سال ۱۴۳۵ بالغ بر ۲۳ میلیون نفر یعنی معادل ۲۲ درصد جمعیت ایران خواهد بود!
در دنیای امروز مراقبت از سالمندان در مراکز تحت عنوان خانه یا سراهای سالمندان پدیده ایی رو به گسترش است که واقعیت های جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی عصر حاضر را منعکس میکند.
به همین دلیل مراقبت از سالمندان با هدف بهبود زندگی و تقویت روحیه و حفظ شخصیت آنان در قبال تلاش و زحماتی که در طی زندگی برای فرزندان و جامعه خود متحمل شدهاند بسیار حائز اهمیت است و اگر اطرافیان به دلایل مادی و مشکلات شهر نشینی نتوانند از عهده مراقبت از سالمند خود برآیند ناخواسته آسیبهای روحی و روانی شدیدی را به وی وارد میکنند ومیبایست این مراقبت را به مراکزی که در این کار دارای دانش و تخصص هستند بسپارند.
سرای سالمندی فرزانگان؛ خمینی شهر در واقع بنیادی است که به همت خیرین شهرستان و استان ،با هدف خدمت و یاری رساندن به این قشر مهم جامعه که تاریخ شفاهی کشور هستند تأسیس گردید و فاز اول این مجموعه در سال ۱۴۰۳ با ظرفیت ۲۰۰ نفره برای پذیرش سالمندان عزیز به صورت شبانه روزی با زیرساختهای “پزشکی،ورزشی ،آموزشی و تفریحی” آماده بهره برداری است.
از طرفی محوطه سازی ۷۰۰۰ متر مربع با چشم اندازی دلنشین با هدف سپری کردن اوقات فراغت این عزیزان در نظر گرفته شده و در صدد هستیم در فاز دوم با ساخت حدود ۱۰۰ سوئیت ،متاهلین سالمند را پذیرا باشیم تا از امکانات موسسه استفاده کنند.
نعمت الله علیرضایی با اشاره به این مهم که امیدواریم این مجموعه به یکی از بهترین باشگاههای سالمندان کشور جهت رفاه و تکریم این عزیزان تبدیل شود گفت؛ دین اسلام بر پایه مهر و تکریم استوار است و دوران سالمندی دوران احترام و تبادل تجربیات با نسلهای جوان جامعه است و ما امیدواریم مسئولین با تسهیل کردن روند فعالیتها و برداشتن قوانین دست و پا گیر در حفظ سلامت،آرامش و امنیت فکری این قشر مهم، گام موثری بردارند.
وی گفت جا دارد در همین جا یادی داشته باشیم از عزیزانی که در کنار تمام عزیزان این موسسه زحمت بسیاری کشیدند و امروز در قید حیات نیستند از جمله دو تن از مدیران عامل اسبق “مرحوم حاج کریم رضایی که از فرماندهان ارشد دفاع مقدس بودند همچنین حاج نادعلی سعیدی از فرهنگیان و معاونت آموزش و پرورش شهرستان خمینی شهر و مرحومه سرکار خانم مهری سادات حسنی عضو فعال و دلسوز هیئت امنا که یاد و خاطراتشان بر صفحه خدمات ماندگار سرای سالمندان فرزانگان به یادگار خواهد ماند.
مهندس علیرضایی در پایان سخنان خود گفت ؛در پایان سخنانم از رسانههای وزین و خبرنگاران پرتلاش شهرستان خمینی شهر، استان اصفهان و کشور انتظار داریم به عنوان عضوی تاثیرگذار، ضمن بازدید از این مکان در راستای اهداف این مجموعه جهت اطلاع رسانی دقیق و بهتر که به دور از هیاهوی زندگی شهری جهت حفظ سلامت و توانمندی سالمندان عزیز بنا گردیده ،همت بیشتری بگمارند.
حاج آقا یدالله جوهری: کیفیت زندگی در دوران سالمندی اهمیت بسیاری دارد و مراقبت صحیح از سالمند باعث میشود وی نسبت به زندگی احساس رضایت بیشتری داشته باشد
حاج آقا یدالله جوهری عضو هیئت امنا و هیئت مدیرۀ سرای سالمندان فرزانگان و فعال اقتصادی که در کارنامه کاری خود ریاست اسبق اتاق اصناف خمینی شهر را به یادگار دارد، هدف از ایجاد سرای سالمندان فرزانگان را اینگونه بیان میکند:
کیفیت زندگی در دوران سالمندی اهمیت بسیاری دارد و مراقبت صحیح از سالمند باعث میشود وی نسبت به زندگی احساس رضایت بیشتری داشته باشد در ابتدای امر از مهندس نعمت الله علیرضایی و همسر ایشان که زمین خود را برای احداث این مجموعه وزین اختصاص دادند و بانی یک حرکت خیر و فرهنگساز شدند تشکر ویژه میکنم. سالمندی یک امر طبیعی است اما ممکن است انجام به موقع مراقبتها در توان خانواده نباشد به همین دلیل در سرای سالمندان فرزانگان، مراقبتهای پزشکی به صورت ۲۴ ساعته انجام خواهد شدو با توجه به فعالیتهای ورزشی و فرهنگی، سالمندان میتوانند دوستان جدیدی را برای خود داشته و دچار افسردگی یا تنهایی نشوند. تلاش خستگی ناپذیرتمام افرادی که در هیئت موسس، هیئت امنا و هیئتمدیرۀ سرای سالمندان فرزانگان که در این سالها برای ساخت این مجموعه همت گماشتهاند قابل تقدیر و ستایش است و جا دارد در این مصاحبه بنده به نوبۀ خود از تمام خیرین محترم شهر خمینی شهر، اصفهان و حتی کشور که با جان و دل در کنارمان بودند و با کمکهای مالی و حتی ارتباطی یاریمان رساندند تشکر و قدردانی کنم.
سالمندان به نوعی قهرمانان زندگی فرزندانشان هستند و کمترین کار فراهم کردن موقعیت مناسب برای زندگی کردن آنها در رفاه و آسایش است ،مهترین کار برای خانوادهها این است که قبل از سپردن عزیزانشان به خانه سالمندان ابتدا در خصوص کلیه امکانات پزشکی، بهداشتی، رفاهی ،تغذیه ،پرستاری وآموزش آن مکان تحقیق و بررسی کامل را انجام بدهند. قطعاً سپردن سالمندان به خانه سالمند همیشگی نیست گاهی یک سالمند بنا به دلایلی نیاز به مراقبتهای ویژه داشته باشد و بعد از سلامتی میتواند دوباره به آغوش خانواده خود بازگردد.
من و دیگر دوستانم در هیئت مدیره سرای سالمندان فرزانگان از تمام خیرین، مدیران و مسئولین استان و کشور که مسیر را برای برداشتن گامهای بعدی ما هموار نمودند کمال تشکر را دارم و امیدوارم به زودی این مجموعه روزهای لذت بخشی را برای مدد جویان ما فراهم نماید.
حاج آقا منصور سلطانی: سالخوردگی جمعیت کشور عیب نیست اما یک واقعیت است و جنبه بیولوژیکی فردی دارد
حاج آقا منصور سلطانی، عضو هیئت امنا و هیئت مدیره و فعال در بخشهای مختلف اقتصادی از جمله سنگبری و بازرگانی همچنین خیّری فعال در خیریههای مختلف شهرستان خمینی شهر است. وی با اشاره به اینکه سالخوردگی جمعیت کشور عیب نیست اما یک واقعیت است و جنبه بیولوژیکی فردی دارد گفت :بدون شک جوانترین افراد در زمانی نه چندان دور به سن ۶۵ سالگی و در زمره جمعیت سالخورده کشور قرار خواهند گرفت بزرگترین دانشمندان، بهترین پزشکان با دانشترین اساتید، مسئولین ،مدیران، علما و متفکران ما امروز در سنین سالخوردگی به سر میبرند و با تجربیات و دانش خود به کشور در حال خدمت رسانی هستند به قول صائب تبریزی:
گشایش از دم پیران بود جوانان را
به خاک بوس هدف ،تیر بیکمان نرسد
سرای سالمندان فرزانگان، خمینی شهر با هدف حمایت و پاسداشت از منزلت پدران و مادران سالخورده به جهت ارائه خدمت مختلف و بر اساس استانداردهای جهانی ساخته شده تا خدمات مختلف و نگهداری از این عزیزان با حفظ کرامت انسانی انجام پذیرد .
سالمندی موهبتی الهی است که کسب تجربههای گرانبهای آنها در ازای موی سیاه در گذر زمان با موی سپید و گوهر جوانی معاوضه شده، این عزیزان گنجینهایی گران قیمت محسوب میشوند لذا احترام گذاشتن و تکریم آنها همچنین فراهم ساختن مکانی برای زندگی در آرامش خیال کامل؛ کمترین کار برای آنهاست. هدف اصلی ما در سرای سالمندان فرزانگان ، ارائه بهترین خدمات با کیفیت برای این عزیزان است.
احمد زرگر مدیر عامل : شعار سرای سالمندان فرزانگان”کاستن از رنج و ایجاد شادی”
احمد زرگر مدیر عامل سرای سالمندان فرزانگان، با یادآوری نام عزیزانی که دیگر در جمع آنها نبوده و آسمانی شدهاند گفت : آنها درمسیر حرکت این موسسه با گامهای بلند وهمت جانانه موانع را درنوردیدند وچراغ راه ما شدند.
وی ادامه داد؛ با توجه به میزان رشد وارونه جمعیتی و روند رو به رشد سالمندی در جامعه که از بیان دلائل آن عبور میکنم ،ایجاد مجموعههای علمی و پیشرفته در خصوص مراقبت، نگهداری و ایجاد فرصت زندگی سالم سالمندی یکی از ضروریات جامعه نیمه شهری ونیمه روستایی ما که به سرعت با توجه به کمبود امکانات مسکن و اشتغال به سمت کوچک شدن مسیرخود را طی میکند از ضروریات شده و انکار این نیاز مشکلاتی که در آینده بوجود خواهد آمد را برطرف نمیکند.
شعار “کاستن از رنج و ایجاد شادی” برای افرادی که عمر با ارزش خود را وقف تلاش و کوشش و پیشرفت جامعه وخانوادههایشان کردهاند واکنون در سنین میانسالی و ورود به سالمندی وکهن سالی هستند، سرلوحه خدمتگذاری ما به این عزیزان است.
بقول شاعر (صابرهمدانی)
کسی در سایه لطفت نیاسود
به گیتی کار دیواری نکردی
لازم به یادآوری است خیرین محترم در اصناف مختلف خمینیشهر ، شهرک صنعتی محمودآباد وصنف سنگبریها که اغلب از تلاشگران وزحمتکشان خمینی شهر هستند نعمتی خدادادی بوده که از برکات آن بهرهمند شدهایم. و توانستیم با موفقیت فاز اول این مجموعه را به مرحلۀ بهرهبرداری برسانیم.
اکنون برای رسیدن به روز موعود بهره برداری نیاز مبرم به تجهیزات توان بخشی، فیزیوتراپی، آب درمانی،مبلمان مجموعه و کمدهای لوازم شخصی مددجویان و ….داریم که آن هم امیدوارانه در پی استقرار آنها بوده تا نوید بخش ایجاد یک مرکز خوب و مطمئن برای این نیاز مردم باشد.
البته از مدیران دولتی گلایهمند هستیم چراکه علیرغم اینکه مجموعههای این چنینی مردم نهاد بوده وبا تلاش و زحمات شبانه روزی، بذل آبرو و مساعدتها انجام میگردد حمایت و همکاریشان بسیار کند بوده و در بسیاری از موارد جهت خودکفائی اینگونه مراکز، همکاری و مساعدت لازم انجام نمیگیرد.
یکی از طرحهای ما برای بهتر وگستردهتر شدن خدمات مجموعه وتحت پوشش قرار دادن اقشار بیشتر ایجاد یک درآمد پایدار است و امیدواریم با همکاری ومساعدت مدیران استان به نتیجۀ مطلوبی برسیم.
یکی دیگر از اهداف هیئت مدیره دریافت مجوز طرح جامع میباشد که بتوان بصورت روزانه خدمات ویژه تفریحی، بهداشت روان و آموزشی و کلاسهای ورزشی و حرکات اصلاحی و برپائی فضای شاد و مفرح ازجمله کافی شاپ، بازیهای تفریحی، نمایش فیلم و برگزاری تئاتر وجلسات شعرخوانی، موسیقی و…. برگزار کرد و اوقات فراغت این عزیزان را به بهترین نحو پوشش داد.
سهراب حاج هاشمی: قطعاً سالمندی به معنای پایان کار نیست بلکه آغاز انتقال تجربهها از نسل جوان گذشته به نسل جوان امروز است
سهراب حاج هاشمی عضو هیئت امنا و هیئت مدیره و فعال اجتماعی در خیریههای مختلف خمینی شهر گفت: همانطور که حضرت علی علیه السلام فرمودند (دانشمندان را به خاطر علم شان و کهنسالان را به خاطر سن او باید مورد احترام و تکریم قرار داد) قطعاً سالمندی به معنای پایان کار نیست بلکه آغاز انتقال تجربهها از نسل جوان گذشته به نسل جوان امروز است با توجه به زیرساختهای پزشکی، خدمات پرستاری، تغذیۀ مناسب، خدمات درمانی، فیزیوتراپی و همچنین در نظر گرفتن فعالیتهای ورزشی ،فرهنگی، تفریحی و آموزشی مطمئن هستیم سرای سالمندان فرزانگان خانهای امن و دلپذیر برای تمام عزیزان مراجعه کننده خواهد بود و امیدوارم مردم و خیرین عزیز خمینی شهر، اصفهان و حتی کشورم چون گذشته ما را در به پایان رسیدن فاز دوم این موسسه حمایت کنند .
همچنین از تمامی رسانههای استان انتظار داریم تا ضمن بازدید از نحوۀ خدمات و امکانات موجود ،اطلاع رسانیهای لازم را برای مردم به صورت صحیح انجام دهند تا خانوادههای سالمندان گرامی که برای نگهداری از عزیزانشان با مشکلاتی مواجه هستند بتوانند به موقع و بدون دغدغه از امکانت موجود استفاده کنند.
https://rahemardomonline.ir ( منبع : روزنامه راه مردم)